Vooral mensen die een prothese dragen die los komt te zitten, denken nog wel eens na over een klikgebit. In je gehemelte worden dan enkele implantaten geschroefd waaraan een zogenaamde steg (bar) wordt bevestigd. Het gebit zelf klik je dan vast aan die bar. Voor velen is zo’n gebit het vervolg op een kunstgebit, vooral als dat echt begint te bewegen en snel in je mond terug kan vallen. Ook mensen zonder een goed gebit overwegen wel deze gebitsprothese aan te laten brengen.
Geschiktheid
Behalve voor die mensen die niet langer tevreden zijn met hun loszittende prothese is een klikgebit ook geschikt voor:
- Mensen die weinig tanden meer hebben en dan ook nog in slechte staat
- Mensen die alle tanden in boven- of onderkaak missen
- Mensen met zulke tandaandoeningen dat waarschijnlijk de tanden verloren zullen gaan
- Mensen die een te gering budget hebben om een vast gebit op implantaten aan te schaffen
Klikgebit en vergoeding
Wie lang een kunstgebit draagt, merkt vaak dat het losser komt te zitten. Dat heeft te maken met het voortschrijdende slinken van botweefsel in de kaken. Met een klikgebit blijft het botweefsel veel beter behouden en zit het ook meteen vaster. Je klikt het zelf steeds vast, nadat je het hebt schoongemaakt en ’s nachts uit hebt gedaan. Of het gebit door je verzekeraar wordt vergoed, is onder andere afhankelijk van de staat van je kaakbot. Is die overtuigend teveel geslonken om nog je prothese goed te kunnen dragen, dan wordt waarschijnlijk wel vergoed. Wel heb je dan soms nog te maken met een eigen bijdrage van ca. 125 euro per kaak.
Een klikgebit of toch liever een vast gebit laten monteren?
Overweeg je voor een gebit te gaan dat klikt? Laat je dan eerst wel goed informeren. Want hoewel sommigen zweren bij dit gebit, hebben andere gebruikers wel wat kritiek. Het ene gebit is namelijk het andere niet. Krijg je er een op drukknoppen, dan kan dat bijvoorbeeld sneller losraken dan eentje op een steg. Ook de kundigheid van de kaakchirurg speelt een rol. Een klikprothese moet namelijk goed gepositioneerd worden en dat steekt heel erg nauw. Een gebit op de onderkaak kan vastklikken op 2 tot 6 implantaten. Voor de bovenkaak op 4 tot 6 implantaten. Minimaal 4 implantaten per gebitsdeel is meer dan aan te raden, zeker voor de bovenkaak. Als alternatief voor de ‘klik’ valt vaak te kiezen voor het (veel duurdere) vaste gebit zoals een All-On-4 of een All-On-6. Zo’n gebit wordt vastgezet door een implantoloog.
Jarenlang vast in je mond
Heb je eenmaal een klikgebit in je mond, dan kun je dat gemiddeld zo’n 5 tot 7 jaren gaan dragen voor je dient te vervangen. De implantaten echter gaan wel levenslang mee. Veel mensen denken dat het plaatsen van die implantaten best pijn gaat doen. Dat is niet het geval want je wordt verdoofd. Wel kan er later een tijdje napijn ontstaan maar die is goed te bestrijden met eenvoudige middelen zoals paracetamol. Bij de Tandenkliniek vind je het antwoord op al je verdere vragen!