Hoe werkt het laten laseren van je ogen?

Laten we eerst eens kijken naar hoe het gezichtsvermogen werkt. We kijken met onze ogen en zien dingen door het licht dat op onze netvlies achter in ons oog valt. Het netvlies is heel belangrijk, want daar gebeurt de eerste stap van het zien. Daarnaast zorgt het ervoor dat we scherp zien. Als er iets mis is met het netvlies, dan zullen we iets minder scherp zien. De oplossing om dit te kunnen verhelpen, is door het dragen van een bril of het indoen van lenzen. Toch is het dragen van een bril of het indoen van lenzen niet altijd erg praktisch. Gelukkig is er daarom een passende oplossing, het laten laseren van onze ogen. Hoe dit exact werkt, vertellen we je in dit artikel.

Wat is ooglaserbehandeling?

Een ooglaserbehandeling is een operatie waarbij de oogarts gebruikmaakt van een laser om het netvlies te verbeteren Bij het ogen laseren worden twee soorten lasers gebruikt bij deze ingreep: een excimer laser en een femtoSecond laser. Beide lasers maken gebruik van ultraviolet licht om kleine stukjes weefsel weg te branden en zo de vorm van het netvlies te veranderen. Dit proces wordt “ablatie” genoemd. De ablatie zorgt ervoor dat het netvlies beter gaat passen bij een bril of contactlenzen, waardoor het netvlies en dus ook de pupil zich weer kan scherpstellen. Het laten laseren van je ogen is een perfecte manier om voorgoed van je bril of lenzen verlost te zijn.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten per oog en wordt meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving, waardoor je niets voelt tijdens de ingreep. Nadat de laserbehandeling is voltooid, moet je ongeveer 1-2 uur blijven liggen met je ogen dicht, terwijl je rustig achterover leunt in een comfortabele stoel of bed. Dit helpt om ervoor te zorgen dat de cornea voldoende tijd heeft om te herstellen van de laserbehandeling. Nadat je naar huis bent gestuurd, moet je ervoor zorgen dat je voldoende rust neemt om hoofdpijn of pijn in je ogen te voorkomen. Daarnaast mag je niet naar buiten gaan in fel zonlicht in je ogen krijgen, totdat je cornea volledig is hersteld.