Dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Voor mensen met een beperking is er de mogelijkheid om zich in te schrijven voor dagbesteding. Er zijn diverse organisaties die dagbesteding aanbieden voor deze doelgroep. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, is dagbesteding een manier om de dag in te vullen. De meeste mensen vinden het erg leuk om deel te nemen aan een van deze programma’s. Daarnaast doe je zo ook nieuwe vaardigheden op. Er zijn verschillende manieren waarop de dag ingevuld kan worden. Ben jij benieuwd naar hoe dagbesteding er over het algemeen uitziet? Lees dan verder!

Een creatieve dagbesteding of meehelpen op de boerderij

Er zijn tal van voorbeelden op te noemen van hoe de dag ingevuld kan worden. Vaak worden er creatieve en rustgevende activiteiten georganiseerd. Het is echter ook een optie om mee te helpen op een zorgboerderij. Dat is iets waar men veel voldoening uit kan halen. Uiteraard krijgen de cliënten steeds voldoende begeleiding. Er worden spelletjes georganiseerd, je hebt contact met anderen en kunt bijvoorbeeld knuffelen met dieren. Met dagbesteding zul jij je in ieder geval niet snel vervelen!

Waarom is dagbesteding zo belangrijk?

Iedereen moet wat te doen hebben om zich niet te vervelen. Dat geldt zowel voor mensen met als zonder verstandelijke beperking. Met een verstandelijke beperking kun je niet altijd een standaard baan vinden. Dat betekent echter niet dat jij je de hele dag moet vervelen of dat je helemaal niets kunt doen! Er zijn heel veel instanties die activiteiten organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. Door je hierbij in te schrijven, hoef jij je niet te vervelen en leer je ook veel nieuwe dingen.

Een dagbesteding in de buurt

De kans is groot dat er ook bij jou in de buurt een instantie zit die activiteiten organiseert en je kan helpen om een baantje te vinden. Het werken op de zorgboerderij is bijvoorbeeld iets waar veel mensen heel erg blij van worden. Ga zeker eens na welke mogelijkheden zich bij jou in de buurt bevinden. Je kunt hier altijd informeren om na te gaan hoe een dag eruit zal zien. De kans is groot dat je hier veel plezier uithaalt en ook veel nieuwe dingen leert.

Ook instanties waar je begeleid kunt wonen

Er zijn ook instanties die je helpen om de dagen in te vullen en waar je tevens begeleid kunt wonen. Begeleid wonen kan prettig zijn als je niet alles zelf kunt. Je krijgt dan hulp bij de dingen die je niet zelf kunt. Daarnaast hoef jij je zo ook niet te vervelen en kom je vaak bij erg leuke mensen te wonen. Zo bieden instanties nog veel meer begeleiding voor mensen met een verstandelijke beperking. Je kunt bijvoorbeeld ook een jobcoach benaderen die gespecialiseerd is in mensen met een beperking. Een jobcoach kan jou helpen om een baan te vinden die bij je past.

Ben je benieuwd hoe men jou kan helpen bij een zorginstantie? Neem dan eens contact op met een instantie bij jou in de buurt. Ze kunnen jou dan precies vertellen wat je kunt verwachten en waar je bij geholpen kan worden.